Patra Voice
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΕΛΓΑ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪ́ΑΣ


 Ανακοίνωση- Στήριξη της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για τον εμπαιγμό των αμπελοκαλλιεργητών και των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας από τον ΕΛΓΑ.

 

Εμπαιγμός των αμπελοκαλλιεργητών και των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας από τον  ΕΛΓΑ για ακόμα μια φορά μετά την ανακοίνωση των πορισμάτων και την καταβολή των  αποζημιώσεων από τον εν λόγω οργανισμό για τις ζημιές που προκάλεσαν οι παρατεταμένες υψηλές  θερμοκρασίες του καλοκαιριού το 2023 και η κακοκαιρία Daniel στο Νομό Αχαΐας.

Η πλειονότητα των πορισμάτων καταγράφουν αδικαιολόγητα χαμηλές ζημιές από 0 έως 15  με 20 % ενώ το γεγονός ότι αγροκτήματα με μεγάλες καταστροφές (50 έως 60 %)  γειτνιάζουν με αυτά που έχουν μικρό ποσοστό ζημιών, δημιουργεί υποψίες για  «φωτογραφικές» εκτιμήσεις.

Δυστυχώς οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ προσήλθαν στην περιοχή μήνες μετά τις καταστροφές με  αποτέλεσμα τη δυσκολία καταγραφής ή και αγνόησης των ζημιών. Οι παραγωγοί όμως  γνωρίζουν και διαθέτουν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία που καταδεικνύουν την  τεράστια οικονομική καταστροφή που υπέστησαν και κυμαίνεται από 60 έως 80 %.

Η μη πληρωμή των σημαντικών ζημιών του 2023 σε συνδυασμό με την τεράστια μείωση  των τιμών της κορινθιακής σταφίδας τα προηγούμενα χρονιά, με την προσχηματική  δικαιολογία των αδιάθετων αποθεμάτων, αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι έμποροι δεν τους  έχουν εξοφλήσει ακόμα, δημιουργούν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για το προϊόν και  τους παραγωγούς που οι περισσότεροι εκριζώνουν τα αμπέλια.

 

Ζητάμε την άμεση επανεκτίμηση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ με στόχο να αποζημιωθούν  πολύ σύντομα όλοι οι παραγωγοί με ποσοστά ζημιών που να καλύπτουν το πραγματικό  ύψος των απωλειών τους, ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και πάλι φέτος τα  αμπέλια τους.

 



Source link

Παρόμοια Άρθρα

Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηλείας

Χρήστος Βεργαναλάκης

Πέθανε ο Γιώργος Γεωργιόπουλος

news

Πάει πλατεία Γεωργίου το Γραφείο Πρωτοκόλλου του δήμου Πατρέων

Χρήστος Βεργαναλάκης