Patra Voice
Κόσμος

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ: ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ (Δείτε video)


Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι χειρότεροι φόβοι, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, με πάνω από 150 οπλισμένα drones.

Τα περισσότερα drones και πύραυλοι αναχαιτίστηκαν εκτός Ισραήλ ενώ προκάλεσαν μόνο μικρές υλικές ζημιές. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ένα 10χρονο κορίτσι στο Νότιο Ισραηλ τραυματίστηκε από θραύσματα.

Την ίδια ώρα η ιρανική επίθεση φαίνεται να ολοκληρώνεται. Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η επίθεση ολοκληρώνεται και απείλησε ότι αν κάνει κάποιο λάθος το Ισραήλ θα το πληρώσει εξαιρετικά ακριβά.

Τα πρώτα ιρανικά drones έφθασαν στο Ισραήλ στις 02.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Στις μεγαλύτερες πόλεις του Ισραήλ ήχησαν σειρήνες, ενώ η ισραηλινή αεράμυνα έχει ενεργοποιηθεί και αναχαιτίζει τα drones που εκτόξευσε το Ιράν.

Σύμφωνα με το Ισραήλ η αεράμυνα της χώρας κατάφερε να αναχαιτίσει την πλειονότητα των ιρανικών drones και πυραύλων, ενώ το Τελ Αβίβ σχεδιάζει «σημαντική απάντηση» στην πρωτοφανή ιρανική επίθεση, αναφέρουν ισραηλινά μέσα

 

 

Γενικευμένη επίθεση με drones

 

 

Στην Ιερουσαλήμ και στις 02:00 τα ξημερώματα της Κυριακής ακούστηκαν εκρήξεις, ωστόσο, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα προήλθαν από τις αναχαιτίσεις των drones. Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε πάντως ότι η μεγαλύτερη βάση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, υπέστη «σοβαρές ζημιές» από τους ιρανικούς πυραύλους.

«Η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ έγινε στόχος επιτυχούς πλήγματος με πύραυλο Χεϊμπάρ. Εικόνες και δεδομένα υποδεικνύουν ότι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αυτή τη βάση», σύμφωνα με το IRNA.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, «κατά τις πληροφορίες που λάβαμε οι μισοί από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν έπληξαν επιτυχώς τους στόχους τους».

 

 

Ιράν: Η επίθεση τελείωσε

 

 

Λίγο νωρίτερα, το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα επικαλέστηκε η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, προειδοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν σε αυτήν την αντιπαράθεση.

«Δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό», αναφέρει η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να θεωρηθεί λήξαν, προειδοποιεί: «Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή. Αυτή είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και του εγκληματικού ισραηλινού καθεστώτος, από την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά!».

 

 

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ»

 

 

Το βράδυ του Σαββάτου σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αντριέν Γουάτσον ανέφερε:

«Το Ιράν έχει ξεκινήσει αεροπορική επίθεση κατά του Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώνεται τακτικά για την κατάσταση από την ομάδα εθνικής ασφαλείας του και θα συναντηθεί μαζί τους σήμερα το απόγευμα στον Λευκό Οίκο.

Η ομάδα του βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς και με άλλους εταίρους και συμμάχους. Αυτή η επίθεση είναι πιθανό να εκτυλιχθεί σε αρκετές ώρες.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής: η υποστήριξή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σιδερένια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνά του ενάντια σε αυτές τις απειλές από το Ιράν».

Μπάιντεν: Ακλόνητη η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Το μήνυμα Μπάιντεν για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων επισπεύει τη βοήθεια.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε το Ισραήλ για την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ για την επίθεση που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν εναντίον της ισραηλινής επικράτειας με drones και πυραύλους.

«Η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά στις απειλές του Ιράν και των ενεργούμενών του στην περιοχή είναι ακλόνητη», ανέφερε ο πρόεδρος Μπάιντεν μέσω X, αναρτώντας φωτογραφικό στιγμιότυπο της έκτακτης συνεδρίασης της ομάδας του για ζητήματα εθνικής ασφαλείας η οποία συγκλήθηκε στον Λευκό Οίκο.

 



Source link

Παρόμοια Άρθρα

ΠΟΥ: Η πανδημία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί

Nikoleta

Ενοχος για δολοφονία πρώτου βαθμού ο ομογενής Γιώργος Κακαβέλος

Nikoleta

Gazprom: Γιατί κλείνει την κάνουλα της παροχής φυσικού αερίου προς την Ελλάδα

news