Patra Voice
Ελλάδα Κοινωνία

Μαρουσάκης: Μην πλύνετε αυτοκίνητα, βεράντες, αυλές έως τη Δευτέρα


Μαρουσάκης: Μην πλύνετε αυτοκίνητα, βεράντες, αυλές έως τη Δευτέρα (βίντεο)

Σε νέα ανάρτηση του ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ζητά να μην πλύνουμε αυτοκίνητα, βεράντες και αυλές μέχρι την Μ. Δευτέρα λόγω της μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα στην  χώρα μας… Υπομονή λίγες μέρες ακόμα και όπως δήλωσε και ο μετεωρολόγος από την Μεγάλη Τετάρτη θα ζήσουμε ένα μικρό καλοκαίρι..

Αφρικανική σκόνη: Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες 

Το φαινόμενο μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης είναι περιοδικό και καθόλου σπάνιο σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, είναι γνωστό για την «εξωτική», συχνά κιτρινωπή, θολούρα που δημιουργεί στο περιβάλλον. Παρά ταύτα, έχει πολλές, αρκετά σοβαρές, επιπτώσεις που μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αγνοεί.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το φαινόμενο της ερημικής – αφρικανικής σκόνης είναι σύνηθες για την Ελλάδα και κορυφώνεται κατά τις μεταβατικές εποχές του έτους, δηλαδή το Φθινόπωρο και την Άνοιξη.

Κατά την εξέλιξη του φαινομένου καταγράφονται μεγάλες υπερβάσεις των ορίων ασφαλείας σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων. Τα αιωρούμενα σωματίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία, καθώς μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα και να προξενήσουν σημαντικές βλάβες, όσο και στο κλίμα καθώς επηρεάζουν τόσο τον σχηματισμό σύννεφων όσο και την θερμοκρασία της γης.

Στην Ελλάδα τα «ρεκόρ» του φαινομένου κατά τα τελευταία έτη καταγράφηκαν τα τελευταία δεκαήμερα του Μαρτίου του 2016 και του 2018.

Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο μεταφοράς σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η επικράτηση ανέμων νοτίων διευθύνσεων κατά το διάστημα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή μεταφορά Αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα μας.

Η παρατεταμένη μεταφορά, αν και δεν είναι πρωτόγνωρη για την εποχή, δεν αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, αφού συνήθως τα επεισόδια μεταφοράς σκόνης δεν υπερβαίνουν σε διάρκεια τις 2 έως 3 ημέρες.

Σύμφωνα με το meteo.gr, μεταξύ των κυριότερων επιπτώσεων του φαινόμενου θα είναι:

  • η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας που αναμένεται κατά τις επόμενες ημέρες.
  • η περιορισμένη κατά τόπους ορατότητα

Οι επιπτώσεις στην υγεία και οι ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και άλλες έρευνες σε Αττική και Χαλκιδική η αφρικάνικη σκόνη φαίνεται τοξική δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων με την Κρήτη να είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η πιο βεβαρημένη.

Συγκεκριμένα σε έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εντοπίστηκε μια λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη. Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε ιδιαίτερα υψηλές περιεκτικότητες.

Οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω της αφρικανικής σκόνης είναι οι εξής:

  • Ενήλικες και παιδιά με αλλεργίες
  • Ενήλικες και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα
  • Άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα
  • Καρδιοπαθείς
  • Γυναίκες που εγκυμονούν
  • Άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών



Source link

Παρόμοια Άρθρα

25 Νοεμβρίου Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

news

Θάνατος Γάλλου χορευτή στον Πειραιά: Στην Ελλάδα η οικογένειά του – Μιλά για δολοφονία

Nikoleta

Εγινε παππάς ο άνδρας της επιδημιολόγου Αθηνάς Λινού!

news